Ana Sayfa GÜNCEL 29 Ağustos 2021

HAZİN BİR ÖYKÜ… MESERRET OTELİ ve KIRAATHANESİ (6)

1978 yılında Belediye Meclisi’nin aldığı karar (Meserret’in olduğu yerin yeşil alan ilân edilmesi kararı) Ankara’da İmar İskân Bakanlığı tarafından iptal edilmiştir. Kooperatif iptal kararını çıkartabilmek için bütün üst düzey siyasetçi ve bürokratları devreye sokmuş ve başarılı olmuştur.
1981 yılı Haziran ayı.
Kooperatif’in girişimine engel olmak isteyen Belediye Meclisi eski Üyesi İbrahim Fidan, aradan geçen zaman içinde, Kooperatif’in pes etmediğini, hattâ epey mesafe aldığını görür.
1978 yılında Belediye Meclisi’nin aldığı karar (Meserret’in olduğu yerin yeşil alan ilân edilmesi kararı) Ankara’da İmar İskân Bakanlığı tarafından iptal edilmiştir. Kooperatif iptal kararını çıkartabilmek için bütün üst düzey siyasetçi ve bürokratları devreye sokmuş ve başarılı olmuştur.
Bu durum Kooperatif yönetimi tarafından bir zafer kazanılmış gibi kutlanır.
Ortalıkta dolaşan haberlere göre, Belediye’nin Haziran ayı sonunda yapacağı Meclis toplantısında konu görüşülecek ve Kooperatif’in isteği onaylanacaktır.
Aslında MECLİS falan yoktur. Meclis dedikleri, Belediye Başkanı ve 3 müdüründen oluşan bir komitedir.
Bu sefer Camiciler olanca güçleriyle atağa geçerler.
“YENİ CAMİ Koruma Derneği” temsilcisi görünümündeki İbrahim Fidan, 18 Haziran 1981 günü DENİZLİ Gazetesi’nde tekrar yazar ve uyarılarda bulunur.
Fidan’ın yazısı özetle şöyle;
“DELİKLİÇINAR MEYDANI’ndaki tarihî ve turistik öneme sahip YENİ CAMİ’nin ön ve yan cephesini kapatacak biçimde, MESARET kahvesi yerine yedi katlı bir işhanı yapılmak istendiğini, ancak bu isteğin ihtilalden önceki Belediye Meclisi tarafından kabul edilmediğini yazmıştım.
O zaman aldığımız Meclis kararı, her ne hikmetse Ankara’dan bozdurulmuş. Şimdi Kooperatifin istediği şekilde bir karar alınıp, Yeni Cami’nin görünümü kapanacakmış. Buna izin verilmemelidir.
Tugay bahçesinden Çınar özel hastanesine kadar yol genişliği 20 metredir. Özel hastaneden MESARET kahvesine kadar yol genişliği 22 metredir. MESARET kahvesinin önünde ise yol genişliği birden bire 17 metreye düşmektedir.
Kooperatif’in isteği gerçekleşecek olursa, güzelim meydan çirkinleşecek, tarihî ve turistik önemi büyük olan YENİ CAMİ’nin görünümünü bozacak bir betonarme yığını yükselecektir.
Yapılacak binanın ön bahçe mesafesi, YENİ CAMİ ön cephesine kadar çekilerek bina yapılacak olursa sorun olmayacaktır”.
Gazetedeki yazıdan da kolayca anlaşılacağı gibi, Kooperatif’in Meserret’i yıkıp yerine 7 katlı işhanı yapılmasını öngören projesine karşı çıkanların amacı, 1800’lü yılların sonlarına doğru yapılan MESERRET’i korumak değil, 1950’li yılların başında yapılan YENİ CAMİ’nin ön görünümünün kapanmamasıdır.
Kooperatif’in projesine itiraz edenler, Yeni Cami’nin ön görünümü kapanmadığı takdirde Meserret’in yıkılıp 7 katlı işhanı binasının yapılmasında bir sakınca görmediklerini beyan ediyorlar.
Zaten, 12 Eylül ihtilalinden önceki Belediye Meclisi toplantılarında da aynı görüş doğrultusunda Kooperatif’in projesinin reddedilmiş olduğu anlaşılıyor.
Denizli Belediye Başkanlığı, MESERRET konusunda bir karara varmadan, 1981 yılı sonuna doğru Belediye Başkanı değişir.
Defterdar NİHAT YALAZ’ın yerine emekli Albay AHMET ACAR Başkan olur.
Yeni Belediye Başkanı kimden yana tavır koyacaktır?
MESERRET’i yıkıp yerine 7 katlı İşhanı yapmak isteyen Kooperatifçiler mi, kazanacaktır, yoksa YENİ CAMİ’nin ön görünümünün kapanmamasını isteyen Camiciler mi?
(Devamı Yarın)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil