Ana Sayfa GÜNCEL 28 Ağustos 2021

HAZİN BİR ÖYKÜ… MESERRET OTELİ ve KIRAATHANESİ (5)

Kooperatif yöneticileri ile birlikte Belediye Başkanı’na giden ve Meserret’in yıkıldıktan sonra yerine yapılacak 7 katlı İşhanı binasının kente sağlayacağı katkıları ve estetik güzelliği anlatan mimar Cengiz Bektaş’ın etkili konuşması Kooperatif yöneticilerini çok mutlu etmiştir. Ancak bu durumdan mutlu olmayanlar da vardır ve onlar da harekete geçerler.

Kooperatif yöneticileri ile birlikte Belediye Başkanı’na giden ve Meserret’in yıkıldıktan sonra yerine yapılacak 7 katlı İşhanı binasının kente sağlayacağı katkıları ve estetik güzelliği anlatan mimar Cengiz Bektaş’ın etkili konuşması Kooperatif yöneticilerini çok mutlu etmiştir.
Ancak bu durumdan mutlu olmayanlar da vardır ve onlar da harekete geçerler.
12 Eylül 1980 öncesi Belediye Meslisi Üyesi olan İbrahim Fidan, Kooperatif’in işhanı yapma planlamasına neden karşı çıktıklarını, 29 Ocak 1981 günlü Denizli Gaztesinde şöyle yazıyor;
“….. Kooperatif kurup bir araya gelmişler. Tarihî Meserret Kahvesi’ni, Oteli ve arkasındaki bir evi satın almışlar. Buraya çok katlı bir işhanı yapacaklarını tesbit eden plan ve projeleri eski Belediye Meclisi’nin onayına sundular. Eski Meclis bu projeleri enine boyuna inceledi. Meserret Kahvesi’nin ön bahçe kısmını, Yeni Cami hizasına kadar çekmek suretiyle mevcut Yeni Cami’nin görüş zaviyesini kapatmamak koşulu ile bu değişikliği gerçekleştirerek istekleri olumlu karşılandı. Aksi takdirde inşaatın yapılmaması, caminin çevresinin ve önünün kapatılmaması kararlaştırıldı.
Bu konuda Belediye Meclisi Üyesi olarak ben de getirdikleri projelerine ret oyu verdim.
Kooperatif Başkanı, Denizlili değerli mimar Cengiz Bektaş’ı ve bazı taraftarlarını da yanına alarak Belediye Başkanı’na gitmişler. Yapmak istedikleri işhanının projesini, maketini de götürmüşler ve bir brifing yapmışlar.
Belediye Başkanı maketi pek beğenmiş ve ilk meclis toplantısında bu konuyu gündeme getireceklerini vaad etmiş.
Belediye Başkanı uzun yıllar devlet memurluğu yapmış, tarafsızlığı kanıtlanmış ve şimdiki yönetim tarafından da Belediye Başkanlığı’na atanmıştır. Seçimle işbaşına gelmemiştir. Böyle bir vaadi olduğunu sanmıyoruz ve tezgâhlanan oyunu bozacağına inanıyoruz”.
Aslında, gerek 1978 yılında Belediye Meclisi’ndeki tartışmalar sırasında, gerekse 1981 yılındaki kamuoyu tartışmalarında, Meserret’in satın alınıp yıkıldıktan sonra yerine yedi katlı işhanı binası yapılmasına karşı çıkanların derdi Meserret’in korunması değildir.
Onlar, Yeni Cami’nin görüntüsünün engelleneceğinden yana dertlidirler.
Hüsamettin Ataman
(Devamı Yarın)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil