Ana Sayfa GÜNCEL 27 Ağustos 2021

HAZİN BİR ÖYKÜ… MESERRET OTELİ ve KIRAATHANESİ (4)

Denizli halkı girişimcidir, olmazı olur yapmakla ünlüdür. MESERRET’i yıkıp yerine altı yedi katlı, şöyle görünüşü güzel albenisi olan betonarme bir işhanı yapılırsa, hele bir mimarın önerdiği gibi döner merdiveni de olursa, getirisi yüksek olacaktır.

Denizli halkı girişimcidir, olmazı olur yapmakla ünlüdür.
MESERRET’i yıkıp yerine altı yedi katlı, şöyle görünüşü güzel albenisi olan betonarme bir işhanı yapılırsa, hele bir mimarın önerdiği gibi döner merdiveni de olursa, getirisi yüksek olacaktır.
MESERRET’in kendisi gözden düşmüş, arsası kıymete binmiştir artık.
Denizlili bazı önde gelen tanınmış zengin işinsanları ve toplumdaki bazı saygın insanlar 1975 yılında bir yapı kooperatifi kurarak, Delikliçınar’da YENİ CAMİ’nin bitişiğinde bulunan Meserret Oteli ve Kıraathanesi’ni satın alırlar. Bu kooperatifin ortakları arasında kimler yoktur ki… Şimdilik, “Denizli’nin en ünlüleri” diyelim yetsin.
Ama şimdilik…
Mal sahibi Ferit Ali Küçüka’ya 2.250.000,-tl öderler.
Amaçları bu arsa üzerinde 7 katlı bir işhanı binası yapmaktır.
Ünü Denizli kenti sınırlarını aşıp yurt dışına taşmış bir mimara bir proje taslağı hazırlatırlar.
Proje tamamlanıp, inşaat ruhsatı alıncaya kadar işletilmek koşuluyla, Meserret’i aylık 5.500,-tl’ye kiraya verirler.
Yapılacak bina daha büyük olsun diye Meserret’in arkasındaki arsa da 800 bin lira ödenerek satın alınır.
Kooperatif’in, projesini gerçekleştirmek için, Belediye’den izin alması biraz zordur.
Belediye Başkanı Hasan Gönüllü’yü bir türlü ikna edemezler.
Ancak bu arada, yol genişletme çalışmaları sırasında, MESERRET’in ana giriş bölümü Belediye iş makineleri tarafından yıkılır.
1978 yılında Belediye Meclisi bu konuyu görüşür ve kooperatif açısından pek de olumlu olmayan bir karar alır.
Meserret Oteli’nin yıkılarak yerine bir bina yapılmasını önleyebilmek için, imar planında otel arsası yeşil alan ilan edilir.
Bu karar, Kooperatif ve kooperatif üyelerinin amacına vurulmuş büyük bir darbedir.
Kararın iptal edilmesi için Ankara’daki politikacılar ve yüksek bürokratlar devreye sokulurlar.
1980 yılında 12 Eylül askerî darbesinden sonra Belediye Meclislerinin görevine son verilince, Kooperatif yeni Belediye yönetimini ikna edebileceğini düşünür ve yaptırmak istediği işhanına ait mimari proje taslağına uygun gözalıcı bir maket yaptırır.
Kooperatif yöneticileri, yanlarına Denizlili ünlü mimar Cengiz Bektaş’ı ve yapılacak inşaata ait maketi de alarak Belediye Başkanı Nihat Yalaz’a giderler.
Kooperatif yöneticileri bu ziyaretten çok mutlu ayrılırlar.
Belediye Başkanı’nı ikna çalışmalarının başarılı olduğu kentte yayılır.
Kooperatif Başkanı’nın kooperatif üyelerine ‘İşi hallettik’ demesi, Yeni Cami’nin görüntüsünü korumak isteyenleri harekete geçirir.
12 Eylül ihtilalinden önce Belediye Meclisi Üyesi olan emekli Zabıta Başkomiseri İbrahim Fidan Denizli gazetesinde, ‘Bindiği Dalı Kesen Kooperatif Başkanı’ başlığıyla, Kooperatif’in yanlış yaptığını, Meserret Otel’in yıkılıp yerine yedi katlı bina yapılmasına müsaade etmeyeceklerini, bunun için her türlü mücadeleyi göze aldıklarını yazar.
(Fotoğraflar, Coşkun Önen ve Cengiz Akhisar arşivinden alınmıştır)
Hüsamettin Ataman
(Devamı Yarın)

Yorumlar

Yorumlar (Yorum Yapılmamış)

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Hazır Site by Uzman Tescil